JÖNNEK A FÉRGEK!

avagy öt ok, amiért a Tankcsapda Magyarország talán legundorítóbb zenekara

 20240_orig.jpg

Pörgős, odamondogatós, őszinte és lázadó. A Tankcsapda zenekarban lassan a harminc felé közeledve is megvan a potenciál, ami csak egy igazán tökös, szókimondó rockbandában lehet meg. Fasza gyerekek, kemény csávók, akik nem fekszenek le a médiának, és mindig csak az igazat mondják! Miért is utálja hát pár névtelen blogger annyira a séróbáró Lukács Lacit és úttörő aranycsapatát? Ha valóban olyan hülye vagy, hogy nem érted, hát mi elmagyarázzuk neked!

05. A POFÁTLAN NYÚLÁS NETOVÁBBJA

Ahogy egy korábbi írásunkban már említettük: "(...) a nyolcvanas évek vége óta onnan loptak, ahonnan csak tudtak. Megvolt a punk korszak, a dirty rock, a grunge, mára pedig annyira kiégtek, hogy elmehetnének a Duplakávé mellé tolni a mulatóst." Ez a legutóbbi lemezük óta hatványozottan igaz, ugyanis a benzinkutas lemezkiadás következő lépcsőfoka nagy valószínűséggel a Fásy mulatóban való fellépés lesz, na de erről majd később.

04. AZ, HOGY EGYÁLTALÁN LÉTEZNEK MÉG

Ha a kilencvenes évek vége felé feloszlottak volna, akkor talán oké lenne ez az egész. Jól van, nyúltak innen, nyúltak onnan, de akkoriban ugye mindenki ezt csinálta. Legalább nagyjából minőségi módon sikerült ezt kivitelezniük. Na de azért ma már mégsem '93-at írunk, sőt, 2003 óta is, mikor a 'Csapda utoljára vállalható lehetett legalább általános iskolai berkeken belül eltelt tíz év...Mi a francnak ez? Hülyítik itt a fiatalokat a legátlátszóbb kamu-lázadó szövegekkel, amíg ők zsíros pénzekért ráznak kezet olyan felső vezetőkkel olyan multicégeknél, akik ellen világ életükben agitáltak. A tizenéves meg komolyan veszi a üzenetet, szívből tolja a rakenról életérzést, aztán majd csodálkozik, hogy nincs munkája tíz év múlva, mert a tanulás helyett fontosabb volt a rokk. Lukács Laciék meg eközben épp dzsakudzizzni fognak valahol, valami nagykutya társaságában, koktélokat szürcsölve és tinilányokat szopatva.



03. SIDLOVICS GÁBOR

A Zanzibár zenekar ex-tagja. ZANZIBÁR! Kell még ragoznom?



02. AZ A KIBASZOTT SZÉLGÉP

Életemben egyszer láttam élőben a zenekart egy fesztiválon, ahol a huszadik születésnapi, jubileumi bulijukat tartották. Akkor szembesültem a híres-neves szélgéppel.

Lukács állt a színpadon, és olyasféle artikulációval, mintha épp csak egy nagyon rossz színészeket képző tanoda kapuján lépett volna ki friss diplomájával, mely a harmadosztályú akciófilmekben a keményfiú szerepének erőteljes túljátszására jogosítja fel, bekonferálta az első dalt: "Van akit vonz, van, akit taszííít...Ilyen az ELLLEKTROMMÁGNESSSS!!" És akkor beindult a szél, a rőzse meg csak lobogott, Lukács mellett pedig csoda, hogy nem akadt ki az ipari keménységmérő. Eme jelenet megtekintése után nagyjából tíz percig annyira röhögtem, hogy patakokban folyt a könnyem és kerülgetett a fulladás.

Éppen ezért, a szerkezet roppant szórakoztató mivolta miatt, javasolnám a szélgép kötelezővé tételét minden egyes hazai zenekar koncertjén! Sokkal érdekesebb lenne például a Quimby, ha a Kiss Tibi haja úgy lobogna a Most Múlik Pontosan dalolása közben, mintha valaki ténylegesen elengedte volna a békegalambot, bele, egyenesen az ő öntelt, heroinista pofájába.


01. HATÁRTALAN MARKETINGKURVULÁS

A 'Csapda már nyilvánvalóan a kilencvenes évek közepén is a rockélet egyik leggigantikusabb nagykiadós kurvája volt, ám a minden hipermarketben kapható lemezek és minden zenecsatornából napi rendszerességgel ömlő klippek ellenére sem süllyedtek annyira mélyre, mint a közelmúltban.

Aki a nyár folyamán legalább egyszer bekapcsolta a televiziót, nyilván emlékszik még Lukácsék egy bizonyos ízesített alkoholmentes sörkoktélt népszerűsítő reklámfilmjére. Nos, akinek ez nem lett volna elég, az most kapott Tankcsapda pálinkát a Rézangyal jóvoltából, (nehogy már ezek a jóravaló  rockerfiúk töketlennek tűnjenek ugye..) négyféle aromában. 45%-os szilvapálinka "Bíbor köd" néven 42%-os érlelt almapálinka a "Hatalom nélküli rend" elnevezéssel, 40%-os feketecseresznye "Mennyország Tourist" fantázianévvel, és 50%-os törkölypálinka, "A legjobb méreg" címkével...Azért mi hiányoljuk a repertoárból például a "Johnny a Mocsokban" nevet viselő, gyógyszertári finomszeszből készült, szilva ízesítésű vodkát, vagy épp a "Fekszem a Földön" címkét kapott, pancsolt szeszből és rum-aromából készült italcsodát... 

Akinek persze ez sem elég, az a legközelebbi töltőállomáson megvásárolhatja a  magyar mammutcégek legundorítóbbja, a MOL zrt. által újrakiadott sorlemezek hadát is, akár díszdobozos pakk formájában, új dalokkal kiegészítve. Persze Lukács ennek ellenére továbbra is úgy üvöltözi majd a koncertjein, hogy "Hatalom nélküli rend" ésatöbbi, mintha nem ő és aranycsapata lenne az ország legnagyobb és legjobban tejelő marketingkurváinak egyike a nagyvállalatok stricijeinek kezében. Kell még tovább magyaráznom?

Kíváncsian várjuk, hogy a kilencvenes évek Eddájához hasonlóan mikor jelenik meg a debreceni brigád valamelyik nívós kereskedelmi csatorna műsorán, és adják elő reklámpólókba burkolva  a "Magyarország, mi a fasz van!?" cenzúrázott verzióját bőrruciba öltözött, pogózó tizenéveseknek, főműsoridőben...Ja, hogy a Viva Comet-en már voltak? Bocs!

buddy_bradley 10 hozzászólás
Címkék: zene tankcsapda

A bejegyzés trackback címe:

https://mocskoshudini.blog.hu/api/trackback/id/tr55628949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KoaX 2013.11.12. 15:09:34

Meglátás: Lehet hibás, de a sajátom.

5. pont:
Ma már tényleg lehetetlen új témákat kitalálni, és tegyük hozzá nem csak Ők nyúltak/nyúlnak témát. (Ektomorf,Road, Soulfly, Sepultura stb.) csak pár név.
4. pont:
Akkor a Black Sabbath a világ leggázabb zenekar, az Iron Maiden-ről nem is beszélve. Metallica-t direkt nem említem(pedig nekem tetszenek a "kurvulásaik is")
3. pont:
Jó gitáros, téma le is van ezzel zárva szerintem.
2. pont:
Ebből látszik, hogy nem álltál még színpadon, de szerintem egy próbateremben sem voltál, ami mondjuk csak 25nm2.
Télen is ömlik rólunk a víz, pedig nem pici teremben játszunk, és nincs agyon fűtve a helység.
1. pont:
Az nem marketing kurvulás, hogy a zenészek hangszereket/erősítőket/kábeleket reklámoznak? Ugyan úgy, ahogy Vinnie Paul ott virít a Paiste cintányér dobozon, és ahogy a Ddrum dobot/duplázót reklámozza, ahogy Chris Adler pro-mark verőkhöz adja a nevét, lehetne még sorolni,de minek? Az is ugyan olyan reklám, mint a soproni, csak egy szűkebb (értsd zenész rétegnek szól) és miért akar a 13 éves Pistike Marshall ládát? Mert az adott kedvence azon játszik, és ezt a sort lehetne folytatni.
Azért gondolkodjunk, mielőtt über nagy baromságokat írunk :)
Amúgy minden blog bejegyzésemet a www.rockstation.hu oldalon követhetitek, ahol erről is szó van.

Puszi, KoaX

tomsóher 2013.11.12. 15:19:36

Gyökér író, fogalmatlan majomkodása. Vagy egy irigy zenész kolléga? Az biztos, hogy a fene nagy sajtó vagy blogszabadság ára, hogy emberek sorásról mindenféle ítéletet lehet hozni, tájékozatlanul, és arc, cím nélkül. Ha most tudnám ki írta biztos megkeresném egy kiadás jó nagy pofonnal... Vállald fel magad kisköcsög...és utána rólad is írhatnának valami szép korrekt kerek szöveget...

KoaX 2013.11.12. 15:29:59

@tomsóher: Nem ismeri a zenész élet semmilyen formáját, ezért nem érti mire jó a ventilátor.

thegoddamnbatman 2013.11.13. 13:11:34

@KoaX: te valami előzenekara lehetsz ezeknek, hogy gigáig van a nyelved a seggükben?

MelakFromSZTSZ 2013.11.13. 13:20:54

micsoda kis marketing ez, jól felsorolt termékekkel :)

Füredi Gergely 2013.11.13. 14:32:32

Kedves agyonképzett szakmaiságot tettető fogyatékosok akik vitatkoznak a cikkel!
Örömmel értesítem Önöket, hogy a szélgép NEM hőmérséklet csökkentésre van, tekintve hogy csak a Lukácselőtt van. Az azért van mert "jól néz ki" és "menő". A nagyon sok (zenei műveltséggel kérkedés) felsorolt előadók pedig NEM REKLÁMOZNAK hanem szponzoráltak és amíg hangszercégek által azzal nincs baj mert erre valók a nagyközönséges koncertek. Amikor viszont sört, benzinkutat, pólót, salátát, felvágottat, mackósajtot és autót reklámoz egy zenekar azt nemes egyszerűséggel prostitúciónak nevezik. A prostitúció pedig elveinkkel való felhagyás, anyagi haszon reményében. A lehetetlen új témákat kitalálni kijelentésen jómagam kacagtam vagy 34 percet, és tanácsolnám hogy zenészek* jelenlétében ne ismételd ezt meg. Jobb esetben halálra röhögnek. A többi "nyúlós" zenekarra felhozott példa pedig eggyütt nincs olyan színvonalon amimeghaladná a fluor tomit Aki a Tankcsapdát irigyli az nem látott még rajtuk kívül zenekart. Magyarországon egy darab jó gitáros volt Daczi Zsolt de ő meghalt úgyhogy maradt a VIVA TV a színvonal. Egyébként ha tények nélkül simán ledegradálsz valakit "te sem voltál még színpadon" kategóriában akkor egy intelligensebb ember nem fog veled szóba állni, bár ez úgysem zavarna. A tankcsapda egy jó koncepció volt, bennem is mozgatja a nosztalgia szálait, de tisztában kell lenni vele, hogy egy politikai eszköz lett belőle. Kb az a szerepük a társadalomban mint annó a Hofinak volt. Engedjük meg, hogy kicsit lázadjon a nép, legyen valaki aki ellenkezik a rendszerrel nyilvánosan, de azért a fejesek fogják a gyeplőt. A különbség annyi, hogy a Hofinak hagyták hogy csináljon amit akar, valamint intellektuális volt és humoros, összességében tehetséges és képzett, viszont a Tankcsapda már nem is a saját mondani valóját hirdeti hanem a a szájukba adott lázadási kliséke, hogy megfogják a fiatalokat. "leszarom a SZOBÁMAT, nem csinálok rendet"- mondta a 47 éves felnőtt férfi, aki pár évvel később alkoholmentes, gyümisört reklámoz. A tankcsapda egyanannak a szarfolyamnak egy másik széle mint a fluor, az X-faktor/megasztár nyomoroncok csak ők meg tudták ezt tenni úgy hogy legalább a zenei stílusukat nem adatta fel velük a menedzserük. Szennyhúgy és te meg gyökér vagy. Köszönöm a figyelmet!

patuha 2013.11.13. 14:38:12

@KoaX:
Csak az 5-ös ponthoz: Nem lehetetlen új témát találni, bármennyire szeretnénk is ezt hinni :) Csak körül kell nézni kicsit :)
A többit leszarom. A Tankcsapdát sosem szerettem, ezért nem lenne helyénvaló, ha fikáznám :)

KoaX 2013.11.13. 22:21:02

@Füredi Gergely: Ozzy egy pöcs akkor. De jó tudni, hogy az Ektomorf nem éri el Fluor szintjét :D :D :D
Ez mókás :D
Azért kapásból van még jó pár név.. Vörös Ati-t leszarozni azért :D :D és itt nem a Leanderes szarra gondolok, de vicces ez a blog :D :D

DeToXXX 2013.12.03. 15:58:57

legalább sört reklámoznának ami 5%-tól kezdődik, de ez? minősíthetetlen 8)
süti beállítások módosítása